35 Χρόνια Helmepa

helmepa

Η Helmepa γιόρτασε τα 35 χρόνια λειτουργίας της

Σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, εκατοντάδες υποστηρικτές και φίλοι, με πρώτη παρούσα την κα Φωτεινή Π. Λιβανού, γιόρτασαν την Τρίτη 6 Ιουνίου, τα 35 χρόνια της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος-Helmepa, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του αείμνηστου Γιώργου Π. Λιβανού.

Βουλευτές, εκπρόσωποι της Πολιτείας, μέλη του Διπλωματικού Σώματος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος/Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Αρχηγός του Στόλου, ο Πρόεδρος της ΕΕΕ, πρώην Πρόεδροι της HELMEPA, μέλη της Ελληνικής και διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Πρόεδροι και Διευθυντές των AUSMEPA-Αυστραλία, CYMEPA-Κύπρο, NAMEPA-Βόρειος Αμερική και TURMEPA-Τουρκία καθώς και εκπρόσωποι του ελληνικού και ξένου ναυτιλιακού Τύπου τίμησαν την εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος κα Νίκη Λυμπεράκη.

Το τηλεοπτικό σποτ του «Γλάρου» του 1984, ένα video με στοιχεία της 35ετούς δράσης της HELMEPA και τη δήλωση της παρουσιάστριας πως η γενιά της μεγάλωσε με το μήνυμα «όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές» , συμπλήρωσε με σύντομη αναδρομή στις δράσεις της ένωσης στο χαιρετισμό του ο Δρ Γιώργος Γράτσος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε στην εθελοντική συμβολή της HELMEPA στη ναυτιλιακή επιμόρφωση των Ελλήνων αξιωματικών, την περιβαλλοντική ενημέρωση του ευρύτερου κοινού και των μαθητών καθώς και την ίδρυση ομοειδών ενώσεων σε άλλες 7 χώρες.

«Πλοιοκτήτες και ναυτικοί, εμπνευσμένοι από τον Γιώργο Π. Λιβανό, συνυπέγραψαν το 1982 κοινή διακήρυξη με την οποία η HELMEPA λειτουργεί και θα συνεχίσει όσο θα υπάρχει Ελληνική ναυτιλία» υπογράμμισε το Ιδρυτικό της Μέλος, Δρ Ματθαίος Δ. Λως, εκπρόσωπος και Ταμίας της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Εκ μέρους των 15.000 Ελλήνων ναυτικών-μελών, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, Πλοίαρχος Μανώλης Τσικαλάκης, υπογράμμισε πως «οι Έλληνες ναυτικοί πιστεύουν στη HELMEPA που με το έργο της συνέβαλε και στο να περιβάλλονται με εκτίμηση από εθνικές ναυτιλιακές αρχές» .

«Το έργο και το παράδειγμα της HELMEPA χαρίζουν στην Ελλάδα μια ιδιαίτερη διάκριση, εφάμιλλη με την προνομιακή θέση του Ελληνόκτητου στόλου στην παγκόσμια ναυτιλία. Χρειάστηκε το όραμα, η δημιουργικότητα και η πίστη ενός μεγάλου Έλληνα εφοπλιστή και πατριώτη – του Γιώργου Π Λιβανού – για να εκφράσει η Ελλάδα ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ναυτιλιακή της παράδοση» ανέφερε ο κ. Βασίλης Φρ. Παπαχρηστίδης, δεύτερος Πρόεδρος της HELMEPA, στο χαιρετισμό του που διάβασε η κα Λυμπεράκη.

Τιμώντας τον κ. Ανδρέα Ποταμιάνο, που υπηρέτησε τους σκοπούς της HELMEPA επί σειρά ετών ως Μέλος του Δ.Σ., ο Δρ Γ. Γράτσος του επέδωσε αναμνηστική πλακέτα. Ευχαριστώντας, ο κ. Ποταμιάνος επαίνεσε το όραμα του αείμνηστου Γ.Π. Λιβανού και έκανε μια σύντομη αναδρομή σε επιτεύγματα της HELMEPA μέσα από προσωπικές του εμπειρίες, ιδίως στο ξεκίνημα της.
Τιμήθηκε επίσης ο Πλοίαρχος Γιάννης Τσενεμπής, εταιρικό Μέλος της HELMEPA από το 1983, πρώτος και για πολλά χρόνια «ναυτοδάσκαλος» στα σεμινάρια της. Στη σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στις προσωπικές του αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια αυτής της πρωτοποριακής πρωτοβουλίας στους κόλπους της Ελληνικής ναυτιλίας που ακόμη υπηρετεί. Επιδίδοντας του αναμνηστική πλακέτα, ο κ. Παύλος Ιωαννίδης, εταιρικό Μέλος αλλά και Μέλος του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου, τόνισε πως πρώτη η HELMEPA αποδέχθηκε και εφάρμοσε στα σεμινάρια της το πνεύμα ασφάλειας, με το οποίο ήδη λειτουργούσε η παγκόσμια αεροπορική βιομηχανία.

Περνώντας από τη ναυτική εκπαίδευση στην περιβαλλοντική ενημέρωση των μαθητών, ο κ. Νίκος Τσάκος, πρώην Πρόεδρος της HELMEPA, επέδωσε στην κα Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου αναμνηστική πλακέτα σε εκτίμηση της υποστήριξης του αείμνηστου συζύγου της Καπ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου στο πρόγραμμα «Παιδική HELMEPA», που συνεχίζουν τα παιδιά του και η Costamare Shipping. Η κα Κωσταντακοπούλου ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συμβάλλουν στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των παιδιών.
Η HELMEPA παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ναυτιλία το 1985 συμμετέχον