Χάθηκε στα απόνερα του χρόνου το πλοίο δελφίνι εξπρές;

πλοίο δελφίνι εξπρές
Πηγή φωτογραφίας: www.porosnews.gr

Ποιό ήταν άραγε το πλοίο δελφίνι εξπρές; σίγουρα στο άκουσμα του, παραπέμπει κατά ένα μεγάλο μέρος σε ιπτάμενο δελφίνι, δεν είναι έτσι όμως, ήταν ένα από τα πλοία που στο παρελθόν “μεσουρανούσε” στον Σαρωνικό.

Πρόκειται για επιβατικό πλοίο που έχει ναυπηγηθεί στην Σουηδία το 1974, με διαστάσεις 33.50 μήκος, 5.60 πλάτος και δύο μηχανές Caterpillar, 12 κυλίνδρων (η μία) και ιπποδύναμης 1250 NHP.

Το πλοίο δελφίνι εξπρές αναχωρούσε από το λιμάνι του Πειραιά στις 12.30 το πρωί η στις 17:30 το απόγευμα για  Αίγινα – Μέθανα – Πόρο.

Διανυκτέρευε στον Πόρο και έφευγε καθημερινά στις 06.20 το πρωί εκτελώντας το δρομολόγιο Πόρος – Μέθανα – Αίγινα – Πειραιάς. Ένα δρομολόγιο που εξυπηρετούσε πολύ αυτούς που ήθελαν να μεταβούν, στον Πειραιά νωρίς.

Το πλοίο δυστυχώς μετά από πολλά χρόνια παροπλισμού πέραν των φθορών που έχει υποστεί από την πολυετή ακινησία του, εκλάπη από αυτό και μεγάλο μέρος του εξοπλισμού του, κάνοντας ακόμα πιο δαπανηρές τις οποιεσδήποτε ενέργειες επισκευής του, σε συνδυασμό με τις οικονομικές εκκρεμότητες του.

Αυτός ο συνδυασμός προβλημάτων, ήταν από την αρχή αρκετός για την δρομολόγηση του, να πούμε ότι ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΕΛΦΙΝΙ ΕΞΠΡΕΣ όταν αγόρασε το πλοίο είχε κατά νου την δρομολόγηση του στην γραμμή που εκτελούσε δρομολόγια και τότε (Πειραιάς – Αίγινα – Μέθανα – Πόρος) αλλά όπως φαίνεται δεν προχώρησε αυτή η ιδέα.

Το 2019 το ΔΕΛΦΙΝΙ ΕΞΠΡΕΣ έρχεται και πάλι να “ταράξει τα νερά” καθώς ακούστηκε ότι στο πλοίο εκτελούνται εργασίες, με σκοπό την δρομολόγηση του στον Θερμαϊκό. Πιο αναλυτικά, είχε γίνει αναφορά για δρομολόγηση του πλοίου στην γραμμή, Θεσσαλονίκη – Περαία – Νέοι επιβάτες – Αγία τριάδα. Το χρονικό διάστημα που το πλοίο θα έκανε την νέα αρχή αλλά και έναρξη των δρομολογίων του, έκανε λόγο για τον Μάιο του 2020. Μετά από τόσα χρόνια παροπλισμού, τα πλάνα έκαναν λόγο για δραστηριοποίηση του πλοίου τον Μάιο του 2020, τον καιρό δηλαδή που η χώρα μας αλλά και όλος ο κόσμος, βρισκόταν ήδη μέσα στην κρίση από τον covid-19. Ένα γεγονός που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει, αλλά κι ένα γεγονός αρκετό για να κρατήσει το δελφινάκι και πάλι δεμένο.

Δυστυχώς δεν κατάφερε να λύσει κάβους το πλοίο, τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να ξεπεραστούν, σε συνδυασμό με την κρίση από την πανδημία, κατάφεραν να κρατήσουν το πλοίο στάσιμο.

Σχετικά με την δρομολόγηση του εν λόγο πλοίου, είχε αναφερθεί προ μηνών και ο δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Γιώργος Τσαμασλής, με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook στις 10 Οκτωβρίου του 2019.

Το E-Marinews επικοινώνησε στο παρελθόν με τον δήμαρχο Θερμαϊκού, κ. Γιώργο Τσαμασλή, αλλά δυστυχώς η απάντηση του, ήταν ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο, σχετικά με την πορεία του πλοίου.

Δυστυχώς όπως όλα δείχνουν, τα ήδη υπάρχων προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί στο πλοίο, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση από την πανδημία, “δυσχεραίνουν” κατά πολύ την δρομολόγηση του σε κάποια γραμμή.