Η ναυτική ορολογία και η έννοια της

Το επάγγελμα του ναυτικού από τα παλαιά (κυρίως) χρόνια, κάνει χρήση της “ναυτικής ορολογίας” η οποία ίσως να μην είναι πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό. Πάμε λοιπόν να δούμε μερικές από τις πιο βασικές φράσεις, που λίγο πολύ έχουμε ακούσει όλοι κατά καιρούς.

1) Πάρε κάβους, πρόκειται για την στιγμή που το πλοίο είναι έτοιμο να αποπλεύσει και με την φράση αυτή εννοούμε ότι “λύνουμε” κάβους (τα σχοινιά που κρατούν δεμένο το πλοίο)

2) Τα πέδιλα στον αέρα, μια φράση που δηλώνει πως η άκρες του καταπέλτη, δεν ακουμπάνε στο έδαφος (λιμάνι), είτε κατά την άφιξή, είτε κατά την αναχώρηση του πλοίου.

3) Βίρα την άγκυρα, πολύ γνωστή φράση – εντολή που δηλώνει ότι σηκώνουμε την άγκυρα, σαφέστατη έννοια και πολύ γνωστή στο ευρύ κοινό.

4) Φουντάρισμα, ορολογία που αναφέρεται στην ρίψη της άγκυρας η των αγκυρών του πλοίου για την ακινητοποίηση του.

5) Κάβοι, πρόκειται για χοντρά σχοινιά υψηλής αντοχής, αυτά τα σχοινιά χρησιμεύουν στην πρόσδεση των πλοίων.

6) Πάρε πόρτες, ίσως μια από τις πιο γνωστές φράσεις, χρησιμοποιείται κατά τον απόπλου του πλοίου ώστε να κλείσει ο καταπέλτης – καταπέλτες του πλοίου.

7) Πάρε μπόσικα, το ακούμε συνήθως κατά την πρόσδεση του πλοίου και συγκεκριμένα την ώρα που οι ναυτικοί δένουν κάβους, η έννοια του είναι να μαζευτεί το “λάσκα” του κάβου.

8) Μανούβρα, ελιγμοί του πλοίου κατά την ώρα αναχώρησης – άφιξης η προς αποφυγή εμποδίου.

9) Γέφυρα του πλοίου, ο χώρος όπου επιτυγχάνεται ο χειρισμός του πλοίου, από τον πλοίαρχο και τους υπόλοιπους αξιωματικούς – ναυτικούς.

10) Δώσε ρότα, η ορολογία εδώ μας δίνει να καταλάβουμε ότι δίνουμε την πορεία του πλοίου.

11) Αγάντα, και μόνο στο άκουσμα του “αγάντα” μα βγαίνει το “κράτα η κράτα γερά) φράση που χρησιμοποιείται κυρίως για αυτόν το λόγο.

12) Είμαστε αρόδο, αναφορά σε πλοίο που βρίσκεται σε απόσταση από λιμάνι η ακτή και είναι έτοιμο προς αναχώρηση.

13) Θα το διπλαρώσω, λέξη που χρησιμοποιείται κυρίως όταν το πλοίο πλησιάζει και πλευρίζει αλλο πλοίο.

14) Καταπέλτης, πρόκειται για την μπουκαπόρτα του πλοίου, χρησιμοποιείται για την φόρτωση και εκφόρτωση του πλοίου.

15) Μπίντα, πρόκειται για την “δέστρα” στην οποία περνάει ο κάβος του πλοίου για την πρόσδεση του.

Οι παραπάνω φράσεις είναι ένα πολύ μικρό μέρος του συνόλου, αναφέρουμε τις συγκεκριμένες καθώς αυτές ακούγονται σε πολλούς χώρους του πλοίου με αποτέλεσμα να ακούει εύκολα ένας επιβάτης. Βέβαια υπάρχουν πολλές φράσεις από την ναυτική ορολογία οι οποίες χρησιμοποιούνται και στην στεριά, παράδειγμα η φράση “αγάντα” φράση που ακούμε τόσο στην θάλασσα όσο και στην στεριά.