Παρουσίαση νέου MBA in Shipping του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Παρουσίαση νέου MBA in Shipping του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Την Τρίτη 21/07/2020 πραγματοποιήθηκε στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, η παρουσίαση του νέου αγγλόφωνου, εξ’ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών «MBA in Shipping», του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Ο Πρόεδρος του Τμήματος Ναυτιλίας, κ. Σεραφείμ Κάπρος, παρουσίασε το περιεχόμενο του προγράμματος, δίνοντας έμφαση στη συστηματική συνεργασία που υπήρξε κατά τη φάση του σχεδιασμού του προγράμματος με την Συμβουλευτική Επιτροπή, τα μέλη της οποίας αποτελούνται από εξέχουσες προσωπικότητες της ελληνικής ναυτιλίας.

O Πρόεδρος του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του ΙΜΟ, κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη επένδυσης στην εκπαίδευση των νέων στελεχών, προκειμένου η ελληνική ναυτιλία να διατηρήσει την ηγετική της θέση.

Αντίστοιχα, ο κ. Πατέρας, πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επεσήμανε ότι, λόγω της δυναμικότητας του κλάδου, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε μία διαρκή διαδικασία μάθησης, και για αυτό το Πανεπιστήμιο πρέπει να μαθαίνει στους νέους την ίδια τη διαδικασία της μάθησης.

Ο κ. Φαφαλιός, Πρόεδρος της Intercargo, τόνισε ότι η ναυτιλία είναι η διαχείριση της αλλαγής και για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι νεοεισερχόμενοι να διαθέτουν πολλά εφόδια, ενώ σημείωσε ότι το νέο αυτό πρόγραμμα θα βοηθήσει τα νέα στελέχη να προχωρήσουν στο χώρο.

Χαιρετισμό απεύθυνε η Δ/ντρια της ΕΕΕ, κα Πέππα, η οποία αναφέρθηκε στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον του κλάδου και στην αναγκαιότητα ύπαρξης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στην ναυτιλία υψηλού επιπέδου.

Ο κ. Σημαντώνης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο καθοριστικό ρόλο του ανθρώπινου παράγοντα και στην αναγκαιότητα η νέα γενιά των στελεχών της ναυτιλίας να έχουν όχι μόνο εξειδικευμένες γνώσεις αλλά και δεξιότητες προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στο σύγχρονο ναυτιλιακό περιβάλλον. Περαιτέρω, σημείωσε ότι η δυνατότητα ενός αγγλόφωνου ΜΠΣ, το οποίο έχει προκύψει μετά από συνεργασία με τους εταίρους του κλάδου, επιβεβαιώνει την ισχυρή διασύνδεση του τμήματος με τη ναυτιλιακή βιομηχανία και την πλήρη προσαρμογή του περιεχομένου της εκπαίδευσης στα νέα δεδομένα της αγοράς.

Ωστόσο, κ. Σημαντώνης απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους φοιτητές σημείωσε «πρόκειται να μπείτε στο κλάδο της ναυτιλίας από τον οποίο δεν θα αποφοιτήσετε ποτέ γιατί διαρκώς αλλάζει»

Στην εκδήλωση της παρουσίασης συμμετείχαν τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής Δρ Γεώργιος Πατέρας, Πρόεδρος Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, κ. Δημήτρης Φαφαλιός (MSc), Πρόεδρος Διεθνούς Ένωσης Πλοιοκτητών Πλοίων Μεταφοράς Χύδην Ξηρού Φορτίου (Intercargo) και μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Δρ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης (MSc), Πρόεδρος Ιδρύματος Ευγενίδου, Ναυτιλιακός Πρεσβευτής του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ-International Maritime Organization), κ. Μιχάλης Σακέλλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος, Αντιναύαρχος ε.α. ΠΝ, Επίτιμος Διοικητής Σχολής Εθνικής Άμυνας.

Επιπλέον, στο πάνελ της εκδήλωσης σχετικά με τις προοπτικές επιτυχημένης σταδιοδρομίας στη ναυτιλίας συμμετείχαν ως ομιλητές οι Γιάννης Πλατσιδάκης, Επίτιμος Πρόεδρος Intercargo, Γιώργος Αλεξανδράτος, Αντιπρόεδρος ΝΕΕ, Ελπη Πετράκη, Πρόεδρος WISTA Hellas και η Δανάη Μπεζαντάκου, CEO Navigator Shipping Consultants.