Σήκωσαν άγκυρες τα πλοία (ελεύθερη μετακίνηση)

anek lines

Από σήμερα 25 Μαΐου παύουν πλέον να ισχύουν τα μέτρα περί απαγόρευσης μετακίνησης πολιτών με πλοία. Ελεύθερη μετακίνηση λοιπόν από και προς όλα τα νησιά αλλά με κάποιες βασικές προϋποθέσεις.
Ο οποιοσδήποτε επιθυμεί να ταξιδέψει με πλοίο θα πρέπει να ακολουθήσει κάποιους κανόνες ασφαλείας ώστε να του επιτραπεί η είσοδο στο πλοίο. Η μη συμμόρφωση επιβατών στους κανόνες μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα την απαγόρευση εισόδου τους στο πλοίο.

Το πρώτο και βασικότερο μέτρο είναι η εφαρμογή νέου πρωτόκολλου επιβατών όπου το εκάστοτε πλοίο θα μπορεί να μεταφέρει μόνο το 50% της χωρητικότητας του. Στην περίπτωση όμως που το πλοίο έχει καμπίνες τότε το ποσοστό αυτό γίνεται συνολικά 55%.

Σαν υποχρεωτικό μέτρο επίσης ορίζεται και η χρήση μάσκας από τους επιβάτες αλλά και από τα πληρώματα των πλοίων. Επίσης οι επιβάτες θα συμπληρώνουν το ειδικό έντυπο αλλά και θα θερμομετρούνται.

Οι επιβάτες θα πρέπει να κρατούν απόσταση ασφαλείας 1,5 μέτρου σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους αλλά και κατά την επιβίβαση – αποβίβαση τους στο πλοίο. Επίσης θα υπάρχουν κενές θέσεις πλησίον αυτών που χρησιμοποιούν οι επιβάτες στα καθίσματα (παράδειγμα στα αεροπορικά) με σκοπό τον μη συνωστισμό.

Το ειδικό ερωτηματολόγιο θα συμπληρώνεται μόνο από τους επιβάτες που πραγματοποιούν ταξίδι διάρκειας 30 λεπτών και άνω. Το συγκεκριμένο έγγραφο οι πολίτες μπορούν να το προμηθευτούν από το εκάστοτε πρακτορείο κατά την έκδοση των εισιτηρίων τους ή από την επίσημη ιστοσελίδα του ΥΝΝΠ.