Τι ακριβώς είναι τα Bow Truster

Τι ακριβώς είναι τα “προπελάκια” που βρίσκονται στα πλοία; πως βοηθούν ώστε να μπορεί να ελίσσεται ένα πλοίο; πάμε να δούμε περί τίνος ακριβώς πρόκειται.

Στην γλώσσα μας προφέρεται σαν “απωθητής πρώρας”, στο άκουσμα του μας βρίσκει λίγο απροετοίμαστους, στην Αγγλική γλώσσα είναι πολύ πιο γνώριμο το άκουσμα, Bow Truster λοιπόν και αμέσως καταλαβαίνουμε περί τίνος πρόκειται. Συμπεριλαμβάνεται στους κύριους μηχανισμούς ενός πλοίου, αποτελώντας ένα απαραίτητο σημείο του πλοίου για τους ελιγμούς του κυρίως όταν αυτό εισέρχεται σε λιμάνια.

Στην ουσία ο απωθητής πρώρας, μετακινεί την πλώρη του πλοίου αριστερόστροφα η δεξιόστροφα. Με λίγα λόγια δεν πρόκειται για κάποιο μαγικό πηδάλιο, που μπορεί να αλλάζει την κατεύθυνση ενός πλοίου. Πρόκειται για μια προπέλα που βρίσκεται στην πλώρη του πλοίου, η οποία μπορεί να δώσει κίνηση στο πλάι αντί για εμπρός και πίσω. Αυτή η κίνηση λοιπόν μπορεί να “στρίβει” το πλοίο αριστερά η δεξιά σε πολύ σύντομο χρόνο. Αρκεί μόνο να φανταστούμε ένα πλοίο που μπαίνει σε λιμάνι, να μην διαθέτει προπελάκια, αμέσως καταλαβαίνουμε την αναγκαία χρησιμότητα τους.

Αν το αναλύσουμε με πολύ απλά λόγια, τα Bow Truster είναι προπέλες, οι οποίες βρίσκονται στην πλώρη του πλοίου και όταν αυτές λειτουργούν, σπρώχνουν την πλώρη αριστερά η δεξιά. Αποτέλεσμα αυτού η άμεση περιστροφή του πλοίου κυρίως κατά την είσοδό – έξοδο του πλοίου σε λιμάνια.