9 Κρουαζιερόπλοια που οδηγήθηκαν για σκράπ

9 Κρουαζιερόπλοια που οδηγήθηκαν για σκράπ

9 Κρουαζιερόπλοια που οδηγήθηκαν για σκράπ

Η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από την πανδημία του κορωνοϊού, είναι η αιτία για πολλά κρουαζιερόπλοια που οδηγήθηκαν για σκράπ. Πλοία που υπό άλλες συνθήκες, θα μπορούσαν να προσφέρουν ακόμα πολλά στην κρουαζιέρα.

Παρακάτω ακολουθεί η λίστα με εννέα στον αριθμό κρουαζιερόπλοια, που οδηγήθηκαν για σκράπ από τον Ιούλιο μέχρι και τον Δεκέμβριο. Να αναφέρουμε πως το Ocean Dream ότι «φεύγει» για κάτι “ώρες” από το έτος που μας πέρασε, αλλά ίσως αυτό να μην είναι τόσο σημαντικό. Εντύπωση αλλά και θλίψη προκαλεί η εικόνα, με πέντε στον αριθμό κρουαζιερόπλοια, να βρίσκονται στην Aliaga και μάλιστα να έχουν ήδη προχωρήσει οι «εργασίες» σε τρία από τα πέντε. Πρόκειται για μια εικόνα που πραγματικά αποτυπώνει, την κατάσταση που έχει περιέλθει η κρουαζιέρα.

01/01/2021 Ocean Dream¹⁹⁸¹
28/11/2020 Karnika¹⁹⁹⁰
22/11/2020 Astor¹⁹⁸⁷
14/09/2020 Carnival Imagination¹⁹⁹⁵
03/08/2020 Carnival Inspiration¹⁹⁹⁶
28/07/2020 Carnival Fantasy¹⁹⁹⁰
23/07/2020 Sovereign¹⁹⁸⁷
22/07/2020 Monarch¹⁹⁹¹
23/06/2020 Costa Victoria¹⁹⁹⁶ εκκρεμεί η ίσως μεταφορά στην Τουρκία από την Ιταλία.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο του 2020 είχε κάνει “μπαμ” η είδηση που έστελνε την θρυλική Βικτόρια (Costa Victoria) της Costa Cruise για ανακύκλωση. Ο Ιούλιος ήταν ο καλύτερος μήνας για τους Scrapατζήδες, καθώς ο αριθμός των κρουαζιεροπλοίων που οδηγήθηκαν για ανακύκλωση, ήταν πολύ μεγαλύτερος από τον Ιούνιο. Τον Ιούλιο λοιπόν κατέληξαν τρία κρουαζιερόπλοια για Scrap, στις 22 Ιουλίου το Monarch της Pullmantur Cruise, στις 23 Ιουλίου το Sovereign επίσης της Pullmantur Cruise, ενώ στις 28 Ιουλίου καταφθάνει στις ακτές της Aliaga και το Carnival Fantasy της Carnival Cruise. Τον Αύγουστο υπήρχε μια σημαντική πτώση καθώς οδηγήθηκε ένα μόνο κρουαζιερόπλοιο για ανακύκλωση, ο λόγος για το Carnival Inspiration, της Carnival Cruise, το οποίο είναι “νεότερο” αλλά και “συνομήλικο” με το Costa Victoria με έτος ναυπήγησης το 1996. Φτάνοντας στον Σεπτέμβριο βλέπουμε την κατάσταση να έχει κάπως ομαλοποιηθεί με επίσης μια μόνο πώληση. Για τον μήνα Σεπτέμβριο λοιπόν (μέχρι στιγμής) έχει οδηγηθεί για ανακύκλωση ένα μόνο κρουαζιερόπλοιο, το Carnival Imagination της Carnival Cruise.


Τα μελλοντικά σενάρια για την κρουαζιέρα, κάθε άλλο παρά ευχάριστα μπορεί να είναι, καθώς η παγκόσμια οικονομική κρίση γιγαντώνεται όλο και περισσότερο, λόγο της πανδημίας του κορωνοϊού που κινείται ανεξέλεγκτα. Οι «δυσοίωνες» προβλέψεις επικεντρώνονται σε δύο σκέλη, το ένα σκέλος είναι αυτό που κάνει λόγο για την συνέχιση των πωλήσεων για σράπ, ενώ το δεύτερο που μοιάζει ακόμα χειρότερο, μας λέει για πωλήσεις σε άλλες εταιρείες πιο ισχυρές οικονομικά, αλλά σε τιμή παρόμοια με αυτή του σκράπ.

Η κρουαζιέρα αναμφίβολα είναι ο κλάδος, που έχει δεχτεί το «ισχυρότερο» πλήγμα, με την καταστρεπτική πορεία του κορωνοϊού, είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσουν κι άλλες εταιρείες τον δρόμο της πώλησης. Η κρουαζιέρα πλέει πλέον σε «θολά νερά» που απαιτούν χρόνο, ώστε να ξεκαθαρίσουν και να δώσουν μια ανάσα ελπίδας.

Αν και τα “γρανάζια” της κρουαζιέρας κάνουν πολύ μεγάλες προσπάθειες, να επαναφέρουν την κατάσταση στην κανονικότητα, τα προβλήματα που δημιούργησε και δημιουργεί ο Covid-19, στέκονται εμπόδιο τουλάχιστον για το κοντινό μέλλον.

9 Κρουαζιερόπλοια που οδηγήθηκαν για σκράπ