Δεξαμενόπλοιο με 22 άτομα πλήρωμα αγνοείται στον κόλπο της Νέας Γουινέας

 Δεξαμενόπλοιο
 

Δεξαμενόπλοιο με 22 άτομα πλήρωμα αγνοείται στον κόλπο της Νέας Γουινέας

Ένα δεξαμενόπλοιο με πλήρωμα αποτελούμενο από 22 Ινδούς, το οποίο μεταφέρει 13.500 τόνους βενζίνης, αγνοείται στον Κόλπο της Γουινέας αφού χάθηκε κάθε επαφή με το σκάφος στα χωρικά ύδατα του Μπενίν την Παρασκευή, ανακοίνωσαν η πλοιοκτήτρια εταιρεία και το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών την Κυριακή.

Στον Κόλπο της Γουινέας δρουν πειρατές οι οποίοι κλέβουν φορτία πλοίων κι απαιτούν λύτρα για τα σκάφη και τα πληρώματά τους, παρότι τα συμβάντα πειρατείας έχουν μειωθεί σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με ειδικούς.

Το δεξαμενόπλοιο Marine Express, που διαχειρίζεται η εταιρεία Anglo-Eastern, με έδρα το Χονγκ Κονγκ, θεάθηκε για τελευταία φορά στα χωρικά ύδατα του Μπενίν στις 05:30 (ώρα Ελλάδας) την Παρασκευή και κατόπιν χάθηκε κάθε επαφή με το πλήρωμα του σκάφους, τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς εκπρόσωπος της εταιρείας.

Η αιτία της απώλειας της επικοινωνίας δεν είναι γνωστή και βρίσκεται σε εξέλιξη μια έρευνα με τη συμμετοχή των Αρχών της Νιγηρίας και του Μπενίν, διευκρίνισε η Άγγλο-Ίστερν.

Η υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας Σούσμα Σουαράτζ ανέφερε μέσω Twitter ότι το πλήρωμα του Μαρίν Εξπρές είναι 22 Ινδοί.

Το πρόβλημα της πειρατείας πριν από μια δεκαετία εντοπιζόταν κυρίως στα ανοικτά των ακτών της Ανατολικής Αφρικής, ειδικά στα αφύλακτα νερά της Σομαλίας. Όμως πλέον η απειλή εντείνεται στον Κόλπο της Γουινέας.

Πλοία έγιναν στόχοι μιας σειράς πειρατικών επιθέσεων στην περιοχή το 2017, σύμφωνα με μια έκθεση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Γραφείου (International Maritime Bureau, IMB), κατά την οποία η θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Δυτικής Αφρικής βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των ανησυχιών για το πρόβλημα.

Σημειώθηκαν δέκα περιστατικά απαγωγών ναυτικών, συνολικά 65 μελών πληρωμάτων πλοίων, μέσα ή κοντά στα χωρικά ύδατα της Νιγηρίας, σύμφωνα με το IMB. Παγκοσμίως, υπήρξαν αναφορές για πυρά εναντίον 16 πλοίων, επτά από τις οποίες αφορούσαν συμβάντα που σημειώθηκαν στον Κόλπο της Γουινέας.

Τη 10η Ιανουαρίου χάθηκε κάθε επικοινωνία με ένα δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στο Κοτονού, σύμφωνα με το IMB. Έπειτα από έρευνες που διήρκεσαν έξι ημέρες, το δεξαμενόπλοιο και το πλήρωμα εντοπίστηκαν στο Λάγκος, αφού η πλοιοκτήτρια εταιρεία διαπραγματεύθηκε επιτυχώς με τους απαγωγείς, πρόσθεσε το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)