Καρτερία, το πλοίο που κόλλησε για 497 μέρες στον πάγο

πηγή εικόνας lifo.gr

Η «Καρτερία» ήταν το πλοίο που “πάγωσε” η θάλασσα γύρω του και παγιδεύτηκε στον πάγο το πλήρωμα του για 497 μέρες. Οι 28 άνδρες που ήταν το πλήρωμα του πλοίου, κατάφεραν να επιβιώσουν σε θερμοκρασίες που είναι «πρωτόγνωρες» για το ανθρώπινο σώμα.

Ο “Σάκλετον” μαζί με την ομάδα του, τον Αύγουστο του 1914 σαλπάρει με προορισμό ένα μη χαρτογραφημένο σημείο, με σκοπό να αγκυροβολήσει το πλοίο του και έπειτα να διασχίσει την Ανταρκτική με τα πόδια. Τον Ιανουάριο του 1915 κι ενώ έμενε μία μόνο ημέρα ώστε το «Καρτερία» να φτάσει στον προορισμό του, γίνεται το αδιανόητο, η θάλασσα γύρω από το πλοίο παγώνει με αποτέλεσμα ο πάγος να “αγκαλιάσει” και να ακινητοποιείσει το πλοίο. Ο πάγος ολοένα και έσφιγγε τα ήδη ταλαιπωτημένα πλευρά του ιστιοφόρου με αποτέλεσμα να ακούγονται διάφοροι ήχοι. Οι ήχοι του πλοίου σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία, συνέθετε ένα πραγματικά «παγερό» περιβάλλον.

Το σκαρί δεν άντεξε παραπάνω την πίεση του πάγου κι έτσι ένα πρωινό το ιστιοφόρο βυθίζεται. Όλο το πλήρωμα επιβιβάστηκε σε μικρές λέμβους και αρχίζουν και πάλι έναν μαραθώνιο ώστε να κρατηθούν στην ζωή. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με απότομες νησίδες πάγου, με φουρτουνιασμένες θάλασσες αλλά και την πείνα.
Τον Απρίλιο του 1916 ο Σάκλετον μαζί με λίγα άτομα από το πλήρωμα, αφήνοντας πίσω τους υπόλοιπους άνδρες, βάζουν πλώρη για την Νότια Γεωργία ώστε να ζητήσουν βοήθεια. Η “ομάδα” αφού καταφέρνει να διανύσει απόσταση 870 μιλίων φτανει στην Νότια Γεωργία. Φτάνει βοήθεια στο σημείο και καταφέρνουν να διασωθούν όλα τα μέλη του πληρώματός.