Το “πλοίο φάντασμα” Μαίρη Σελέστ (Mary Celeste)

Μία ζωγραφιά του Μαίρη Σελέστ το 1861 (ονομαζόμενο Amazon τότε), από άγνωστο καλλιτέχνη

Κατά καιρούς έχουν αναφερθεί πολλές ιστορίες, με “πλοία φαντάσματα” που βρέθηκαν να πλέουν ακυβέρνητα κυρίως σε ωκεανούς.

Μια ιστορία από αυτές, που ίσως είναι και η πιο “μυστήρια”, είναι αυτή του Μαίρη Σελέστ (Mary Celeste), ένα Αμερικανικό εμπορικό πλοίο που βρέθηκε τον Δεκέμβριο του 1872, να πλέει ακυβέρνητο στον ατλαντικό ωκεανό.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει στις 7 Νοεμβρίου του 1872 από την Νέα Υόρκη για την Γένοβα, ένα δρομολόγιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. Εντύπωση προκάλεσε ότι στο πλοίο υπήρχαν προμήθειες (φαγητού και νερού) τουλάχιστον για διάστημα έξι μηνών. Επίσης όταν βρέθηκε στις 5 Δεκεμβρίου του 1872, όπως ανακοινώθηκε τότε, όλο το εμπόρευμα του, καθώς και αρκετά τιμαλφή που υπήρχαν σε αυτό ήταν τελείως άθικτα.

Ένα δρομολόγιο που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ένα ακυβέρνητο πλοίο με άθικτο εμπόρευμα και πολλές προμήθειες, αλλά με κανέναν επιζών μέσα σε αυτό.

Υπήρξαν πολλά “σενάρια” μα κανένα επίσημο πόρισμα. Έγινε λόγος για κάποια έκρηξη στο πλοίο, επίσης αναφέρθηκε μια ξαφνική και σφοδρή διατάραξη της θάλασσας, ενώ κάποια στιγμή οι θεωρίες έκαναν λόγο και για το τρίγωνο των βερμούδων.

Όπως κι αν έχει το μυστήριο του MARY CELESTE παραμένει άλυτο μέχρι και σήμερα, καθώς ποτέ δεν βρέθηκε ούτε ένας επιζών από τους επιβάτες η από το πλήρωμα.