Παρουσίαση Blue Star Naxos

Παρουσίαση Blue Star Naxos

Παρουσίαση πλοίου Blue Star Naxos

Παρουσίαση Blue Star Naxos, σε μία ακόμη φιλική συνεργασία του E-Marinews με τον όμιλο Attica Group θα πραγματοποιήσουμε μία εκτενή παρουσίαση του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου Blue Star Naxos, μία παρουσίαση που θα έχει να κάνει με πληροφορίες σχετικά με την ναυπήγηση του πλοίου, την γραμμή που δραστηριοποιείται (την στιγμή της πραγματοποίησης του αφιερώματος 02-09-2016), τα τεχνικά χαρακτηριστικά του και φωτογραφικό υλικό από τους εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς του χώρους.

Ταυτότητα

Όνομα: Blue Star Naxos
Σημαία: Ελληνική
Νηολόγιο: Πειραιά
Έτος ναυπήγησης: 2002
Χώρα ναυπήγησης: Κορέα
Αριθμός μητρώου πλοίου: 9241786
Τύπος πλοίου: Επιβατικό οχηματαγωγό
Ταυτότητα ναυτιλιακής κινητής υπηρεσίας: 239923000

Τεχνικά χαρακτηριστικά

Το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Naxos ναυπηγήθηκε στα ναυπηγεία Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering Co Ltd της Κορέας με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές σε θέματα πλεύσης, μεταφοράς επιβατών – οχημάτων αλλά και θεμάτων ασφαλείας, το μέγεθος του αγγίζει τα 124,20 μέτρα μήκος, με 18,9 μέτρα πλάτος και χει την δυνατότητα να αναπτύξει την ταχύτητα των 27,5 κόμβων έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να μεταφέρει 1.474 επιβάτες αλλά και 230 ή 360 γραμμικά μέτρα – οχήματα.

Για την φιλοξενία των επιβατών υπάρχουν 26 καμπίνες διαφόρων κατηγοριών, πιο αναλυτικά, το πλοίο διαθέτει 18 καμπίνες τύπου δίκλινεςτετράκλινες, 6 καμπίνες τύπου Bluestarino (οι καμπίνες Bluestarino να τονίσουμε ότι δεν έχουν καμία διαφορά από τις άλλες καμπίνες παρά μόνο το λογότυπο στην πόρτα) και δυο ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες  για ΑμΕΑ (καμπίνες για άτομα με ειδικές ανάγκες )

Επίσης υπάρχουν αεροπορικά καθίσματα και αρκετοί κοινόχρηστοι χώροι στους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, που σχηματίζουν μικρά σαλονάκια για τους επιβάτες που ίσως επιθυμούν έναν χώρο με λιγότερο συνωστισμό.

Παράλληλα, σε αυτά τα μέρη του πλοίου ο επιβάτης μπορεί να απολαύσει το φαγητό του, το ποτό του, τον καφέ του η το Snack που επιθυμεί έχοντας πολλές επιλογές γεύσεων υψηλής ποιότητας από τα σημεία διάθεσης τροφίμων, Goodys, Flocafe και το εστιατόριο.

Στο πλοίο επίσης μπορούμε να απολαμβάνουμε υπηρεσίες τρίτης γενιάς, όπως για παράδειγμα την χρήση του διαδικτύου μέσο Wi-Fi Wireless στον φορητό υπολογιστή μας η το κινητό μας τηλέφωνο, τηλέφωνο με κερματοδέκτη, επίσης υπάρχει αναρρωτήριο / τηλεϊατρική Κάλυψη, κατάστημα αγορών, μπαρ, μπαρ καταστρώματος εστιατόριο, μηχάνημα ανάληψης μετρητών, και ειδικοί χώροι φύλαξης κατοικίδιων.

Μηχανικό κομμάτι
Ας πάμε τώρα στο μηχανικό κομμάτι του πλοίου, εκεί συναντάμε 4 μηχανές Wartsila 6L 38B, ιπποδύναμης 4250 kw που αποδίδουν 600 στροφές η κάθε μία, επίσης το πλοίο διαθέτει ένα Bow Thruster Rolls Royce 950 kw

Ένα πλοίο λοιπόν που έχει την δυνατότητα να αναπτύξει μεγάλες ταχύτητες, εξοπλισμένο πλήρως ώστε να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο απαιτητικό επιβάτη, απόλυτα ασφαλές και προσφέροντας μας υπηρεσίες απαραίτητες τόσο για την διασκέδαση μας αλλά και για τις επαγγελματικές μας δραστηριότητες.

Φόρτωση – Εκφόρτωση οχημάτων και επιβίβαση – αποβίβαση επιβατών

Το πλοίο απαριθμεί συνολικά τρεις καταπέλτες εκ’ των οποίων και οι οι τρεις βρίσκονται στην πρύμνη του πλοίου, πιο αναλυτικά υπάρχει ο κεντρικός καταπέλτης που χρησιμοποιείτε για την φόρτωση εκφόρτωση των οχημάτων και δυο πλευρικοί μικρότεροι για την φόρτωση και εκφόρτωση των επιβατών.

Ακτοπλοϊκή γραμμή

Αυτό το χρονικό διάστημα που έγινε η παρουσίαση Blue Star Naxos το πλοίο δραστηριοποιείται στην ακτοπλοϊκή γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος, μια ακτοπλοϊκή γραμμή την οποία είχε “αναλάβει” το Blue Star Ithaki για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι και πριν την πώληση του

Πλοιοκτησία

Πλοιοκτήτρια εταιρεία είναι η Blue Star Ferries μέλος του ομίλου Attica Group, μια εταιρεία η οποία φροντίζει να ανανεώνει και να αναβαθμίζει τον στόλο της συνεχώς, πιστή στη δέσμευσή της για παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στον επιβάτη.

Ο Όμιλος Attica δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα σε περιβαλλοντικά θέματα και ως εκ τούτου έχει αφοσιωθεί στην προστασία του περιβάλλοντος αναγνωρίζοντας τις πτυχές-θέματα του περιβάλλοντος που ενδέχεται να επηρεαστούν από τη λειτουργία του.

Οι εταιρείες του Ομίλου αξιολογούν ετησίως αυτά τα περιβαλλοντικά θέματα και επιχειρούν να ελαχιστοποιήσουν την επίδρασή τους στο περιβάλλον. Τα πιο σημαντικά από αυτά σχετίζονται με εκπομπές καυσαερίων, εκροές στη θάλασσα, διαχείριση απορριμμάτων, ρύπανση της γης, χρησιμοποίηση πρώτων υλών και πόρων και περιβαλλοντικά αιτήματα τοπικών κοινωνιών.

Η περιβαλλοντική συνείδηση του Ομίλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αφοσίωσή μας να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προς ικανοποίηση των επιβατών μας. Πέραν της απόλυτης συμμόρφωσης με όλους τους διεθνείς, περιφερειακούς και τοπικούς κανονισμούς που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, στόχοι του Ομίλου είναι:

Να επενδύει συνεχώς σε νέες τεχνολογίες και να εφαρμόζει μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον.
Να ελαχιστοποιεί τις όποιες αρνητικές συνέπειες λειτουργίας των μηχανημάτων, διασφαλίζοντας την ομαλή λειτουργία τους μέσω της σωστής και έγκαιρης συντήρησής τους.
Να ενθαρρύνει το προσωπικό του, στα πλοία και στα γραφεία, προς την υιοθέτηση πρακτικών, φιλικών προς το περιβάλλον και την ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσω της κατάλληλης ενημέρωσης και εκπαίδευσης.
Να συμμετέχει ενεργά σε οργανισμούς που προωθούν τις αρχές της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Να συμμετέχει σε διεθνή προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης που προωθούν την αποτελεσματικότητα, την υπευθυνότητα και τη μείωση των ρύπων στον κλάδο της ναυτιλίας.
Να ενημερώνεται συνεχώς αναφορικά με θέματα περιβάλλοντος και να υιοθετεί νέες πρακτικές για αυτά.

Ο στόλος της Attica Group αποτελείται από σύγχρονα πλοία, τα οποία πληρούν το σύνολο των διεθνών κανονισμών για την προστασία του περιβάλλοντος, με κυριότερο τον κανονισμό MARPOL 73/78 του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Παραδείγματα εφαρμογής αυστηρών κριτηρίων περιβαλλοντικής λειτουργίας είναι, μεταξύ άλλων:

Οι μηχανές των πλοίων τηρούν τους κανονισμούς για τις εκπομπές διοξειδίων αζώτου (Nox).
Τα υφαλοχρώματα των πλοίων επιλέγονται ώστε να μην είναι τοξικά και να μην δηλητηριάζουν τους θαλάσσιους οργανισμούς, άλλη μία πρακτική που υιοθετήθηκε πριν γίνει υποχρεωτική μέσω διεθνών κανονισμών.
Όλα τα χημικά που χρησιμοποιούνται στα πλοία, έχουν επιλεγεί βάσει της φιλικότητας τους προς το περιβάλλον.
Απαγόρευση της χρήσης των ουσιών που προκαλούν καταστροφή του όζοντος και οποιαδήποτε χημικά πρόσθετα που χρησιμοποιούνται, επιλέγονται με βάση την περιβαλλοντική τους φιλικότητα.

Στον τομέα διαχείρισης προσωπικού, η Attica Group εκπαιδεύει τους υπαλλήλους της ως προς τις βέλτιστες πρακτικές και την ελάχιστη διατάραξη του περιβάλλοντος.

Σε κάθε πλοίο, έχουν ορισθεί Αξιωματικοί με αρμοδιότητες επί των πρακτικών περιβαλλοντικών μέτρων που υιοθετούνται. Στα γραφεία του Ομίλου, ειδικευμένοι μηχανικοί και αρμόδιοι υπάλληλοι καταγράφουν τις επιδόσεις και θέτουν τις προδιαγραφές για τη γενικότερη αλλά και εξειδικευμένη, βάσει των αναγκών, περιβαλλοντική εκπαίδευση. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, τα πλοία μαζί με προσωπικό και από τα γραφεία, συμμετέχουν σε ασκήσεις εκτάκτου περιβαλλοντικής ανάγκης σε συνεργασία με τις κατά τόπους αρμόδιες Αρχές.

Οι εταιρείες του Ομίλου, Superfast Ferries και Blue Star Ferries, είναι οι πρώτες ελληνικές εταιρείες της επιβατηγού ναυτιλίας που έλαβαν την πιστοποίηση ISO 14001:1996 Περιβαλλοντικής Διαχείρισης. Κατά τον ίδιο κώδικα έχουν πιστοποιηθεί τα πλοία του Ομίλου. Η αποτελεσματικότητα και η δυναμική της εν λόγω Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιούνται από τον Αμερικανικό Φορέα Πιστοποίησης ABS Quality Evaluations του διεθνούς Ομίλου Εταιρειών American Bureau of Shipping.

Οι εταιρείες, καθώς και τα πλοία του Ομίλου, πιστοποιήθηκαν κατά το νέο πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης ISO 14001:2004.

Ο Όμιλος μας, αποφάσισε το 2007 να ασχοληθεί σοβαρά με το μείζον θέμα της Κλιματικής Αλλαγής. Μέχρι τώρα, βάσει του προγράμματος αυτού, έχουν πραγματοποιηθεί οι ακόλουθες ενέργειες:

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Σε συνεργασία με εξειδικευμένο εξωτερικό συνεργάτη, ο Όμιλος υπολόγισε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των πλοίων.

Ενημερωτικά σεμινάρια

Ο Όμιλος μας πραγματοποίησε σειρά σεμιναρίων και διαλόγων με το προσωπικό των κεντρικών γραφείων και τα πληρώματα των πλοίων, με θέμα την Κλιματική Αλλαγή, σκοπεύοντας στην ευαισθητοποίηση όλων στο μείζον αυτό πρόβλημα.

Διαχείριση – ανακύκλωση χαρτιού

Χρησιμοποιούνται εκτυπωτές διπλής όψης (μείωση ποσότητας χαρτιού) και 100% ανακυκλωμένο χαρτί στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου. Επίσης, όλο το άχρηστο χαρτί προωθείται προς ανακύκλωση, μέσω του μη κερδοσκοπικού φορέα «Κλίμακα», στηρίζοντας παράλληλα το κοινωφελές έργο του συγκεκριμένου φορέα.

Αφής ανακύκλωση μπαταριών

Ο Όμιλος σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αφής» εφαρμόζει πρόγραμμα ανακύκλωσης μπαταριών. Έχουν τοποθετηθεί κάδοι ανακύκλωσης χρησιμοποιημένων μπαταριών στα γραφεία και τα πλοία του Ομίλου, οι οποίοι και δέχονται όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1.500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι πρωτογενείς (μίας χρήσης) είτε δευτερογενείς (επαναφορτιζόμενες), χωρίς να παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές).

Ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μελανιών

Πέραν από την εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, ο Όμιλος με αυτή του την ενέργεια συνδυάζει την προστασία του περιβάλλοντος με την κοινωνική προσφορά στην πράξη.

Ανακύκλωση λαδιών τηγανίσματος

Τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια από τις κουζίνες των πλοίων, προωθούνται σε εξουσιοδοτημένο φορέα για την παραγωγή βιοκαυσίμου.

Διαχείριση νερού και ενέργειας στα πλοία του ομίλου

Σημαντικό μέρος των ημερήσιων αναγκών των πλοίων σε νερό, καλύπτεται από αφαλάτωση του θαλάσσιου, μέσω ειδικών βραστήρων.
Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας παντού στα πλοία μας (εκτός από τα φώτα ασφαλείας).
Μέσω της θερμότητας των καυσαερίων των Κυρίων Μηχανών και κατάλληλων διατάξεων, θερμαίνεται ο αέρας των κοινόχρηστων χώρων και το ζεστό νερό υγιεινής.

Ευαισθητοποίηση των επιβατών

Εκτυπώθηκε φυλλάδιο, το οποίο διανέμεται σε όλους τους επιβάτες μας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση τους στο μείζον πρόβλημα της Κλιματικής Αλλαγής. Συγκεκριμένα, περιείχε συμβουλές κλιματικά φιλικών πρακτικών, τόσο για το ταξίδι τους με τα πλοία μας όσο και για την καθημερινότητά τους.
Τοποθετήθηκε σήμανση σε όλες τις καμπίνες, η οποία προτρέπει τους επιβάτες να κλείνουν τα φώτα και να μη καταναλώνουν άσκοπα νερό.

Εναλλακτικοί – φιλικοί προς το περιβάλλον τρόποι ταξιδιού

Προωθούμε εναλλακτικούς και φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους ταξιδιού, προσφέροντας ταξιδιωτικά πακέτα που συνδυάζουν «Τρένο και πλοίο» για προορισμούς εντός Ευρώπης, καθώς και μία έκπτωση της τάξεως του 50% στον ναύλο μεταφοράς για όλα τα υβριδικά και ηλεκτρικά οχήματα στη γραμμή της Αδριατικής.

Πέραν των ενεργειών που σχετίζονται με την Κλιματική Αλλαγή, ο Όμιλος μας κατά καιρούς προέβη σε ενέργειες που αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος:

Προστασία θαλάσσιας χελώνας

Ο Όμιλος μας δημιούργησε T-Shirt με θέμα τη θαλάσσια χελώνα και slogan “Save our Seas” και “The sea is our life”, τα οποία διατέθηκαν προς πώληση στα καταστήματα των πλοίων. Το κέρδος από τις πωλήσεις διατέθηκε στον σύλλογο για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ».

Προστασία των ακτών

Ο Όμιλος συνεχίζει την προσπάθειά του για ενεργή συμμετοχή στο τεράστιο θέμα των καθαρών ακτών. Τυπώθηκαν τασάκια ακτής, τα οποία διανεμήθηκαν δωρεάν μέσω των κεντρικών πρακτορείων του Ομίλου, των πλοίων μας και του περιοδικού Traveler’s Icons στα τεύχη του καλοκαιριού.
Διοργανώθηκαν ημερίδες καθαρισμού των ακτών στα νησιά που ταξιδεύουν τα πλοία μας, με τη συμμετοχή προσωπικού του Ομίλου, εθελοντών και παιδιών των τοπικών κοινωνιών.

Η ενημέρωση, μέσω συνδρομών στα εξειδικευμένα έντυπα και ο προβληματισμός μας περί περιβαλλοντικών θεμάτων, είναι συνεχής στην Attica Group. Επίσης, είμαστε ενεργά μέλη σε ερευνητικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FLAGSHIP).

Οι εταιρείες του Ομίλου, Superfast Ferries και Blue Star Ferries, είναι ενεργά μέλη της HELMEPA, της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, μίας μη κερδοσκοπικής, μη κυβερνητικής οργάνωσης, με στόχο την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης και σκεπτικού ασφαλούς λειτουργίας στον κλάδο της ναυτιλίας μέσω της πληροφόρησης, διαφήμισης, ενημέρωσης και δημοσιότητας.

Πιστοποιήσεις

Η Blue Star Ferries, καθώς και όλα τα πλοία του Ομίλου, είναι πιστοποιημένη κατά τα διεθνή πρότυπα «Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2000» και «Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001:2004» από την ABS Quality Evaluations, του διεθνούς Ομίλου Εταιρειών American Bureau of Shipping. H πιστοποίηση κατά τον Κώδικα Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2000, αποτελεί αναγνώριση του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών που προσφέρει ο Όμιλος. Το 2009, η εταιρεία και τα πλοία, πιστοποιήθηκαν βάσει του νέου προτύπου Διαχείρισης Ποιότητας ISO 9001:2008.

Η Blue Star Ferries εφαρμόζει στα πλοία Blue Star 1, Blue Star 2, Διαγόρας & Blue Horizon το «Σύστημα Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων ISO 22000». Την πιστοποίηση κατά ISO 22000 διαθέτουν τα καταστήματα Goody’s στα πλοία Blue Star 1, Blue Star 2, Blue Star Paros, Blue Star Naxos & Διαγόρας.

Ευχαριστίες από την ομάδα του e-marinews

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά, την ναυτιλιακή εταιρεία Blue Star Ferries, τον πλοίαρχο του Blue Star Naxos και όλο το πλήρωμα του πλοίου που έκαναν τα πάντα για να απολαύσουμε αυτό το στολίδι εν πλω σε ένα ταξίδι μας στην γραμμή Πειραιάς – Σύρος – Τήνος – Μύκονος.

Παρουσίαση Blue Star Naxos

PHOTO: Ε. Πρέκα για το e-marinews