Παρουσίαση Blue Star Chios

Blue Star Chios

Παρουσίαση πλοίου Blue Star Chios

Παρουσίαση Blue Star Chios, το Blue Star Chios είναι το πλοίο που πρόσφατα “ελευθέρωσε” στα νερά του αιγαίου, τα τρία δελφίνια που κοσμούσαν την τσιμινιέρα του, φορώντας το μπλε αστέρι αλλά και την φορεσιά της Blue Star Ferries. Ένα πολυτελές, υπερσύγχρονο αλλά και ασφαλές πλοίο, άρτια εξοπλισμένο με τελευταίας τεχνολογίας συστήματα πλεύσης και διακυβέρνησης.

Η ναυπήγηση του ολοκληρώθηκε στην χώρα μας και αποτέλεσε μια ισχυρή απάντηση, στα θηριώδη ναυπηγεία του εξωτερικού, που ναυπηγούν κυρίως τέτοιου τύπου πλοία. Ήταν 16 Ιουλίου όταν μέσα σε ένα εξαιρετικά ζεστό κλίμα, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του πλοίου, γεγονός που έλαβε χώρα στο κεντρικό λιμάνι του Πειραιά. Να θυμίσουμε ότι τότε το πλοίο είχε το όνομα Νήσος Χίος, το οποίο προσφάτως άλλαξε σε Blue Star Chios. Στο σημείο αυτό μπορούμε να δούμε το πλοίο από“ψηλά” σε μια παλαιότερη φωτογράφιση του από το Marinews στην Σαντορίνη, με το τότε όνομα Nissos Chios. Ένα πλοίο που πραγματικά θα έλεγε κανείς ότι, είναι φτιαγμένο για να “ποζάρει” στον φακό.

Το πλοίο είχε ναυπηγηθεί για να καλύψει κυρίως το Αιγαίο, κάποια στιγμή όμως δραστηριοποιήθηκε και στο Μαρόκο, πιο συγκεκριμένα στην γραμμή Algeciras Tanger Med για λογαριασμό της εταιρείας Africa Marocco Link. Έχει δρομολογηθεί στην γραμμή του Βορειοανατολικού Αιγαίου, μια γραμμή με πολύ μεγάλη κίνηση τόσο επιβατικού κοινού, αλλά και μεταφορά εμπορευμάτων. Σίγουρα η δρομολόγηση ενός καινούριου και υπερσύγχρονου πλοίου στην γραμμή, έδωσε μια ανάσα στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που πραγματοποιούμε την παρουσίαση, το πλοίο δραστηριοποιείται στην γραμμή των Δωδεκανήσων. Όπως έχουμε αναφέρει σε παλαιότερο δημοσίευμα μας πριν από την παρουσίαση Blue Star Chios, το πλοίο αυτήν την περίοδο ενώ δραστηριοποιείται στα Δωδεκάνησα, έχει συμπεριλάβει στα δρομολόγια του και την Ανάφη με την Σαντορίνη.

Σε αυτό το σημείο θα κάνουμε μια αναφορά στα τεχνικά χαρακτηριστικά του πλοίου, ώστε να έχουμε μια πιο πλήρη εικόνα του. Πέρα από το ότι όπως είναι ξεκάθαρο, έχουμε να κάνουμε με ένα υπερσύγχρονο πλοίο προηγμένης τεχνολογίας, μέσα στα υπέρ του, είναι και το μέγεθος του. Με ολικό μήκος το οποίο ανέρχεται στα 141 μέτρα και 21 μέτρα πλάτος, καταλαβαίνουμε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα αρκετά ικανοποιητικό σε μέγεθος πλοίο. Το Blue Star Chios έχει την δυνατότητα να μεταφέρει στο γκαράζ του 418 οχήματα (530 γραμμικά μέτρα). Το πλοίο διαθέτει 3 καταπέλτες, τον κεντρικό μεγάλο καταπέλτη, ο οποίος χρησιμοποιείται για την φόρτωση και την εκφόρτωση των οχημάτων, καθώς και δύο μικρότερους, όπου χρησιμοποιούνται για την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών. Τρεις καταπέλτες σίγουρα διευκολύνουν κατά πολύ την άμεση φόρτωση και την εκφόρτωση του πλοίου.

Όσον αφορά το μηχανικό κομμάτι του πλοίου, οι τέσσερις μηχανές WARTSILA-NSD 12V38, 31680KW που διαθέτει, είναι αυτές που δίνουν την δυνατότητα στο πλοίο, να αναπτύξει την μέγιστη ταχύτητα των 27,0 κόμβων. Αρκετά υψηλές ταχύτητες με αποτέλεσμα το εν λόγο πλοίο, να μπορεί να δρομολογηθεί ακόμα και στις πιο απαιτητικές γραμμές. Για τους ελιγμούς του πλοίου κατά τις αναχωρήσεις – αφίξεις στα λιμάνια, υπάρχουν δύο Bow Truster, τα οποία δίνουν την λύση για άμεσες μανούβρες. Όμως τι ακριβώς είναι τα BOW THRUSTER; και πως ακριβώς χρησιμεύουν; στην ουσία τα BOW THRUSTER είναι προπέλες που μετακινούν την πλώρη του πλοίου αριστερόστροφα η δεξιόστροφα, με αποτέλεσμα να μπορεί ένα πλοίο να πραγματοποιεί ελιγμούς κυρίως στα λιμάνια. Επίσης το πλοίο είναι εξοπλισμένο από STABILIZERS, πρόκειται για τα γνωστά “πτερύγια ευστάθειας” τα οποία βρίσκονται στα του πλοίου ανά ζεύγη, η χρησιμότητα τους σχετίζεται με την εξισορρόπηση του εκάστοτε πλοίου, όταν αυτό βρεθεί σε κυματισμό.

Ένα ακόμη σημείο “σταθμός” του πλοίου, είναι ο χώρος διακυβέρνησης του, ή αλλιώς η “γέφυρα” του. Το σημείο όπου πραγματοποιούνται τα πάντα, είναι το σημείο όπου λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος, μεταξύ πληρώματος και πλοίου ώστε να πάρει “ζωή” το Blue Star Chios. Όπως παρατηρούμε την γέφυρα του πλοίου, τα πάντα είναι υπέρ προηγμένης τεχνολογίας, ένα σημείο που μας δίνει την εντύπωση ότι βρισκόμαστε περισσότερο σε πιλοτήριο αεροσκάφους, παρά μέσα σε κάποιο πλοίο.

Blue Star Chios

Αφήνοντας πίσω το μηχανικό κομμάτι του πλοίου, να δούμε λίγο το ξενοδοχειακό του σκέλος. Το πλοίο έχει δυνατότητα μεταφοράς 1782 επιβατών, ενώ πέρα από τους κοινόχρηστους χώρους, διαθέτει και 72 στον αριθμό καμπίνες, μεταξύ των οποίων υπάρχουν καμπίνες εσωτερικού και εξωτερικού τύπου. Ένα σημείο του πλοίου στο οποίο δεν μπορεί κανείς να μείνει αδιάφορος, είναι το Ionia Lounge, ο χώρος όπου υπάρχουν τα αεροπορικά καθίσματα της διακεκριμένης θέσης, υπέρ αναπαυτικά καθίσματα, κατασκευασμένα από δέρμα, τα οποία προσφέρουν στον επιβάτη ένα αναπαυτικά ταξίδι, με θέα προς την πλώρη του πλοίου. Βέβαια το πλοίο διαθέτει και αεροπορικά καθίσματα στην οικονομική θέση, επίσης υπάρχουν σαλόνια και πολλοί κοινόχρηστοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι για τους επιβάτες.

Ένα “σημείο κατατεθέν” του πλοίου, θα λέγαμε πως είναι το Deck νούμερο 8, το τελευταίο και ψηλότερο κατάστρωμα του πλοίου πού είναι ελεύθερο προς τους επιβάτες, υπάρχει ακόμα ένα Deck πάνω από αυτό, αλλά η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο στο πλήρωμα του πλοίου. Το Deck νούμερο 8 λοιπόν είναι ο χώρος, που μπορεί ελεύθερα ο επιβάτης να περιηγηθεί από την πρύμνη μέχρι και την λίγο πριν την πλώρη του πλοίου, στην ουσία μέχρι την γέφυρα του πλοίου (το σημείο με τα δυο λευκά υπόστεγα, ένα δεξιά και ένα αριστερά). Ένα σημείο που διαθέτει αρκετά τραπεζοκαθίσματα, ελεύθερους χώρους αλλά και απίστευτη θέα. Γενικά το Blue Star Chios έχει μια πληθώρα εσωτερικών – εξωτερικών χώρων, όπου μπορούν να καλύψουν ακόμα και τον πιο απαιτητικό επιβάτη. Μέσα στο πλοίο υπάρχει και μια πληθώρα καταστημάτων, υπάρχει το κατάστημα / Boutique που μπορεί κάποιος να προμηθευτεί δώρα για τα αγαπημένα του πρόσωπα, υπάρχει το εστιατόριο Self Service, το εσωτερικό Everest μπαρ, καθώς και το Everest μπαρ του καταστρώματος.Πάμε όμως να δώσουμε ζωή σε όλη αυτήν την παρουσίαση, μέσα από τον φακό του Marinews, θα κάνουμε ένα φωτογραφικό ταξίδι με το πλοίο Blue Star Chios, ένα ακόμη στολίδι της Blue Star Ferries, που έχουμε την χαρά να βλέπουμε στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.
27 Ιουνίου του 2020 και ώρα 11:20, το πλοίο καταφθάνει στον Αθηνιό (λιμένας Σαντορίνης), από εδώ θα επιβιβαστούμε στο πλοίο με προορισμό τον Πειραιά. Ένα ταξίδι το οποίο θα πραγματοποιηθεί για τις ανάγκες της παρουσίασης. Το Blue Star Chios φτάνει λοιπόν στο λιμάνι της Σαντορίνης, με μια απίστευτα γρήγορη μανούβρα, το πλοίο “ρίχνει πόρτες” και εδώ είναι η στιγμή όπου πρέπει να επιβιβαστούμε σε αυτό.

Αν και τα λόγια είναι περιττά καθώς μιλούν οι εικόνες, εμείς νιώθουμε την ανάγκη να το πούμε, είναι ευδιάκριτο στις εικόνες ότι το Blue Star Chios, στα χέρια του ταλαντούχου πλοιάρχου, κύριου Ιωάννη Σιγάλα, κάνει θαύματα. Ένας από τους πιο έμπειρους πλοιάρχους που έχουμε στην χώρα μας κι ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος. Είδαμε απίστευτες μανούβρες σε πραγματικά χρόνους που δύσκολα συναντάμε.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, τον όμιλο Attica Group, την εταιρεία Blue Star Ferries, τον πλοίαρχο του Blue Star Chios Ιωάννη Σιγάλα αλλά και όλο το πλήρωμα του πλοίου, για την τόσο ζεστή φιλοξενία μας στο πλοίο.