Παρουσίαση Olympus

Olympus

Παρουσίαση πλοίου Olympus

Μέσα από μια νέα συνεργασία – φιλοξενία  μας, αυτήν την φορά με την ναυτιλιακή εταιρεία Sea Speed Ferries, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση, να κάνουμε μια παρουσίαση του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου Olympus.

Ήταν το 2012 όταν η εταιρεία Cretan Lines έκανε το μεγάλο βήμα, προχωρώντας στην απόκτηση του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου, Elli T από την Endeavor Lines, (όπου για λογαριασμό της εκτελούσε δρομολόγια στην γραμμή Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Brindisi). Τα μελλοντικά σχέδια της Cretan Lines που είχαν πέσει στο τραπέζι, έκαναν λόγο για δρομολόγηση του Elli T στην γραμμή του Ρεθύμνου. Πράγματι λίγο αργότερα η εταιρεία, αιτείται στο (ΣΑΣ) συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, την τοποθέτηση του πλοίου στην εν λόγο γραμμή. Η θετική απάντηση έρχεται και το πλοίο σύντομα δρομολογείται στην γραμμή, αναμφίβολα η δρομολόγηση αυτή ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους κατοίκους του Ρεθύμνου. Δυστυχώς όμως η χαρά αυτή δεν κράτησε πολύ, λίγους μήνες αργότερα το πλοίο διακόπτει τα δρομολόγια του, λόγο σοβαρής μηχανικής βλάβης στην κύρια μηχανή. Το μεγάλο κόστος που προκύπτει για την επισκευή του, είναι αυτό που το οδηγεί στον μονόδρομο του παροπλισμού.

Η πολύ δαπανηρή ζημιά κρατάει το πλοίο παροπλισμένο μέχρι το 2018, μέχρι τότε το μέλλον του κάθε άλλο παρά σίγουρο ήταν. Το 2018 μπαίνει δυναμικά στο “παιχνίδι” η εταιρεία Sea Speed Ferries, η οποία προχωράει στην αγορά του Ell T και το ονομάζει Olympus. Επόμενο βήμα της εταιρείας, είναι το αίτημα στο συμβούλιο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, το αίτημα αναφέρει δρομολόγηση του πλοίου στην γραμμή, Πειραιάς – Μήλος – Σαντορίνη – Ρέθυμνο. Η απάντηση έρχεται και είναι θετική, μία απάντηση που πραγματικά “τάραξε τα νερά” καθώς οι κύκλοι της ναυτιλίας έκαναν λόγο για πιθανή απόρριψη του αιτήματος.

Olympus

Παρακάτω ακολουθεί ένα απόσπασμα, από την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας.

(H Seaspeed Ferries είναι μία νεοσύστατη εταιρεία. Ιδρύθηκε το 2018 με σκοπό την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών των νησιών μας. Συνδέει με το πλοίο OLYMPUS τον Πειραιά με την Μήλο την Σαντορίνη και το Ρέθυμνο Κρήτης. Τα στελέχη της εταιρείας προέρχονται από το χώρο της Ελληνικής Ακτοπλοΐας με πολυετή εμπειρία. Στόχος μας είναι η εξυπηρέτηση των προορισμών μας, η τουριστική τους ανάπτυξη και η κάλυψη των αναγκών τροφοδοσίας τους. Επιλέγουμε τον δρόμο των ποιοτικών υπηρεσιών, της συνέπειας και της αξιοπιστίας. Στεκόμαστε δίπλα στον επαγγελματία, τον κάτοικο και τον επισκέπτη του νησιού.)

sea speed ferries

Μετά την αγορά του πλοίου, οι επισκευές αρχίζουν με πυρετώδεις ρυθμούς, η βλάβη αν και πολύ σοβαρή, αποκαθίσταται πλήρως. Πέραν από τις εργασίες αποκαταστάσεις της ζημιάς, η εταιρεία προχώρησε και σε εργασίες στο εσωτερικό του πλοίου. Με υπομονή και επιμονή, ή εταιρεία επεμβαίνει στο ξενοδοχειακό κομμάτι του πλοίου, η αναβάθμιση του είναι εμφανής, το πλοίο τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά δείχνει ότι είναι έτοιμο για δρομολόγηση, αλλά και ικανό να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του εκάστοτε επιβάτη.

Τον Ιούλιο του 2019 το Olympus βάζει πλώρη για το παρθενικό του ταξίδι, το οποίο όμως δεν ολοκληρώνεται ποτέ, λόγο αβαρίας στην Σαντορίνη. Όλοι πιστεύουν ότι “τελείωσε” σύντομα η σταδιοδρομία του πλοίου, στην συγκεκριμένη γραμμή για ακόμα μια φορά. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία όμως έχει “αντίθετη” άποψη, το Olympus Ναι μεν βγαίνει για κάποιο διάστημα “εκτός μάχης” αλλά δεν παραδίδει τα όπλα. Το πλοίο επισκευάζεται και λύνει κάβους, τον Δεκέμβριο του 2019 προσεγγίζει το Ρέθυμνο (για πρώτη φορά σαν Olympus) με αποτέλεσμα να δώσει στους κατοίκους του Ρεθύμνου αυτό που τους έλειπε, την απευθείας σύνδεση. Λίγες ημέρες αργότερα το Olympus, είναι το πλοίο που περνάει πρώτο τα φανάρια του Πειραιά για το έτος 2020, κάνοντας ποδαρικό στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

ship olympus bridge

Η ναυπήγηση του πραγματοποιήθηκε το 1979 στην Ιαπωνία, τότε το πλοίο πήρε το αρχικό του όνομα, Okudogo 3, (F/B Okudogo 3Photo from Daniele Miglio’s collection) ένας πραγματικός Ιάπωνας λοιπόν, που με την βοήθεια του πλοιάρχου και του υπολοίπου πληρώματος, παίρνει ζωή και κινείται τώρα πια μέσα στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου.

Σαν πρώτη όψη κατά την επιβίβαση μας στο πλοίο, βλέπουμε ότι στην πρύμνη υπάρχουν δύο καταπέλτες (μπουκαπόρτες), ο κύριος καταπέλτης για την φόρτωση – εκφόρτωση οχημάτων, αλλά και ένας δεύτερος που είναι μικρότερος και χρησιμοποιείται για την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών. Οι δύο αυτοί καταπέλτες καθώς είναι αρκετά μεγάλοι, βοηθούν στην άμεση φόρτωση – εκφόρτωση του πλοίου σε αρκετά ικανοποιητικό χρόνο. Η φόρτωση – εκφόρτωση ενός πλοίου, είναι ένα από τα πιο σοβαρά ζητήματα στην αποφυγή καθυστερήσεων.

Το πλοίο είναι αρκετά μεγάλο καθώς  οι διαστάσεις του αγγίζουν τα, 141 μέτρα ολικό μήκος και 23.5 μέτρα πλάτος, σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλοίο το οποίο μπορεί να αντεπεξέλθει, με ασφάλεια ακόμα και σε άσχημες καιρικές συνθήκες. Όσον αφορά την ταχύτητα του πλοίου, οι δύο μηχανές Kawasaki – MAN 14V49/54, 11.768 kW, είναι αυτές που εξασφαλίζουν στο πλοίο την δυνατότητα, να αναπτύξει την ταχύτητα των 20+ κόμβων. Όπως είπαμε το πλοίο είναι αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, αυτό σημαίνει ότι έχει την δυνατότητα να μεταφέρει έναν ικανοποιητικό αριθμό οχημάτων και επιβατών. Η χωρητικότητα του γκαράζ του μετριέται σε 650 γραμμικά μέτρα, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν, μεταφέροντας περίπου, 40 φορτηγά οχήματα – λεωφορεία, η 410 αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης. Όσον αφορά τους επιβάτες, το Olympus έχει την δυνατότητα μεταφοράς 1050 επιβατών, να πούμε ότι το πλοίο πέρα από την πληθώρα των κοινόχρηστων εσωτερικών του χώρων, διαθέτει και 76 καμπίνες, μεταξύ αυτών υπάρχουν και δύο ειδικά διαμορφωμένες καμπίνες για άτομα με ειδικές ανάγκες, καθώς επίσης ακόμα δύο ειδικά διαμορφωμένες, για επιβάτες με κατοικίδια.

ship olympus piraeus

Οι επιβάτες κατά την είσοδο τους στο πλοίο, αρχικά φτάνουν στο deck νούμερο 5, όπου υπάρχει η Reception και το κεντρικό σαλόνι, ένας όμορφος χώρος που αποτελείτε από μεγάλες και πολύ αναπαυτικές πολυθρόνες, ενώ μέσα στον χώρο του σαλονιού υπάρχει μπαρ, όπου οι επιβάτες μπορούν να απολαύσουν τον καφέ τους, το ποτό τους η ακόμα και να φάνε κάτι. Μέσα στο σαλόνι υπάρχουν τηλεοράσεις αρκετά μεγάλες σε μέγεθος, όπου μπορούν οι επιβάτες να απολαύσουν κάποια ταινία η ποικίλα προγράμματα. Από το σημείο αυτό μπορούμε να μεταβούμε στους υπόλοιπους εσωτερικούς χώρους του πλοίου, η μπορούμε να βγούμε στο κατάστρωμα. Πέρα από τους εσωτερικούς χώρους, που επικρατεί το γούστο και το μεράκι, το πλοίο διαθέτει και πολλούς εξωτερικούς χώρους. Βγαίνοντας από το κεντρικό σαλόνι προς την πρύμνη, βρισκόμαστε στο κατάστρωμα της πρύμης.

Ένας μικρός και ήσυχος χώρος, όπου στις άκρες του υπάρχουν λίγα τραπέζια με καρέκλες. Σημείο όπου μπορεί ο επιβάτης να καθίσει και να απολαύσει το ταξίδι του ήσυχα. Από το κατάστρωμα αυτό υπάρχουν σκάλες οι οποίες μας οδηγούν, ένα επίπεδο πιο πάνω, στο deck νούμερο 6, το συγκεκριμένο κατάστρωμα είναι και το μεγαλύτερο του πλοίου, ένας πραγματικά τεράστιος χώρος, έτοιμος να φιλοξενήσει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό επιβατών, διαθέτει πολλά τραπεζοκαθίσματα, καρέκλες περιμετρικά του πλοίου, αλλά και ένα μεγάλο ελικοδρόμιο. Προχωρώντας σε αυτό το κατάστρωμα, στην ουσία μπορούμε να φτάσουμε από την πρύμνη μέχρι και την γέφυρα του πλοίου.

Το επόμενο deck είναι το νούμερο 7, ένας άκρως εντυπωσιακός χώρος, το συγκεκριμένο σημείο λόγο του ύψους του (είναι ένα επίπεδο πάνω από την γέφυρα του πλοίου) ένα αρκετά ψηλό σημείο, όπου η θέα εκεί είναι απίστευτη. Στο μπροστινό μέρος υπάρχει ένα σαλόνι (το οποίο συνδέεται με το εσωτερικό – εξωτερικό μπαρ) είναι μεσαίου μεγέθους, αλλά δεν αφήνει εύκολα αδιάφορο κάποιον επιβάτη. Να πούμε ότι βγαίνοντας στο κατάστρωμα από αυτό το σαλόνι, υπάρχει δεξιά και αριστερά του πλοίου, ειδικός χώρος με τραπέζια και πολύ αναπαυτικές καρέκλες. Πρόκειται για έναν απίστευτο χώρος που μπορεί να απολαύσει ο επιβάτης τον καφέ του ή το ποτό του, σε ένα σημείο με απίστευτη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις. Σε αυτό το κατάστρωμα (deck νούμερο 7) προβάλλουν και οι τσιμινιέρες του πλοίου, να πούμε ότι πολύ εντυπωσιακός είναι και ο Ιππόκαμπος, η αλλιώς το “αλογάκι της θάλασσας” που τις κοσμεί.

Τσιμινιέρα του πλοίου Olympus

Κάποια στιγμή, έφτασε η ώρα να πάμε στην γέφυρα του πλοίου, το σημείο όπου ο πλοίαρχος μαζί με την ομάδα του, έχουν τον πλήρη έλεγχο του πλοίου. Γέφυρα γνήσιου “Ιάπωνα” που μας φέρνει στο μυαλό άλλα αγαπημένα πλοία που έχουμε στην χώρα μας, όμορφη γέφυρα, άνετη και εξοπλισμένη με όλα τα απαραίτητα και σύγχρονα συστήματα πού απαιτούνται για την διακυβέρνηση ενός πλοίου.

πλοιο ολυμπος γεφυρα

Ένα πλοίο που συνδυάζει το παραδοσιακό κλασικό σκαρί, με ικανοποιητικές ταχύτητες, μεγάλη χωρητικότητα, αλλά και τους αμέτρητους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για το επιβατικό κοινό.

Ύστερα από την πραγματοποίηση του ταξιδιού μας με το πλοίο, μπορούμε να πούμε ότι οι εντυπώσεις ήταν κάτι παραπάνω από καλές, ήταν ένα πραγματικά απολαυστικό ταξίδι. Κατά την διαδρομή μας να πούμε ότι το πλοίο, ανέπτυξε ταχύτητες που ξεπέρασαν τους 19 κόμβους. Αν μας ρωτήσει κάποιος την γενική μας εικόνα από το πλοίο, η απάντηση είναι μία και μοναδική, σε κάποιο από τα μελλοντικά μας ταξίδια, σίγουρα θα συμπεριλάβουμε και το Olympus, επίσης θα το προτείναμε ανεπιφύλακτα, σε κάποιον που θα μας ρωτούσε σχετικά με αυτό.

ship olympus deck

Τέλος θα θέλαμε να αναφερθούμε στην πληθώρα προσφορών που παρέχει η εταιρεία. Ένα ευρύ φάσμα προσφορών, το οποίο καλύπτει πολλές κατηγορίες επιβατών.

1) 3+1 εισιτήριο δωρεάν στην γραμμή του Ρεθύμνου.
2) -50% σε παιδιά 5 – 10 ετών σε όλους τους προορισμούς.
3) -20% -30% -50% για τρίτεκνους & πολύτεκνους σε όλους τους προορισμούς.
4) -50% σε φοιτητές για όλους τους προορισμούς.
5) -20% στους ανέργους για όλους τους προορισμούς.
6) -20% στην έκδοση μετ’ επιστροφής στην γραμμή του Ρεθύμνου.
7) -30% σε οπλίτες στην γραμμή του Ρεθύμνου.
8) -50% σε ΑΜΕΑ προς όλους τους προορισμούς.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις προσφορές, αλλά και την “θέση όπου καλύπτονται”, επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα της Sea Speed Ferries. Σίγουρα ένα τέτοιο πλήθος προσφορών, στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, είναι μια κίνηση που φέρνει την εταιρεία πιο κοντά στον επιβάτη..

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, την ναυτιλιακή εταιρεία Sea Speed Ferries, τον εμπορικό διευθυντή της εταιρείας, κύριο Ιωάννη Δημητριάδη, τον κύριο Κoκωνά Νικόλαο, πλοίαρχο του Όλυμπος και όλο το πλήρωμα του πλοίου για την ζεστή φιλοξενία μας σε αυτό.