Μυστήριο γύρω από το ναυάγιο του Estonia;

Photo: maritimecyprus.com

27 χρόνια μετά από το ναυάγιο του επιβατικού οχηματαγωγού πλοίου ESTONIA, έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα σενάριο, σχετικά με την βύθιση του.

Συγκεκριμένα, μια ομάδα ερευνητων6 από την Σουηδία, κάνει λόγο για μια πιθανή έκρηξη, η οποία και οδήγησε στην βύθιση του πλοίου. Η ερευνητική ομάδα στις 28 Σεπτεμβρίου παρουσίασε και ανέπτυξε μια νέα μελέτη σχετικά με το ναυάγιο του ESTONIA. Τα στελέχη της ομάδας σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να βυθίστηκε το πλοίο, αφού προηγήθηκε έκρηξη.

Το MS ESTONIA είχε αποπλεύσει από την πρωτεύουσα της Εσθονίας (Τάλιν) στις 27 Σεπτεμβρίου στις 18:30, με προορισμό την Στοκχόλμη, όπου αναμένονταν να καταφθάσει την άλλη μέρα το πρωί. Στις 18:30 το MS ESTONIA λύνει κάβους με 803 επιβάτες και 186 μέλη πληρώματος, για το «τελευταίο» ταξίδι του. Λίγες ώρες αργότερα (01:00 – 01:15) της 28ης Σεπτεμβρίου, φτάνει η στιγμή που η πόρτα του MS ESTONIA ανοίγει, ο ισχυρός κυμματισμός ευνοεί την άμεση αλλά και “ορμητική” εισροή υδάτων στο εσωτερικό του πλοίου.

Περίπου 35 λεπτά αργότερα, το πλοίο είχε ήδη πάρει 90 μοίρες κλίση, κλίση που έδειχνε ότι δεν υπάρχει ελπίδα και επιστροφή. Από την στιγμή που το πλοίο έφτασε να πάρει 90 μοίρες κλίση, σε ελάχιστα λεπτά χάθηκε από τα ραντάρ. Ο τραγικός απολογισμός του ναυαγίου του MS ESTONIA, ήταν να χάσουν την ζωή τους 852 άνθρωποι.

Το τότε επίσημο πόρισμα, κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι το σύστημα ασφάλισης της ανασυρόμενης ράμπας του πλοίου καταστράφηκε, με αποτέλεσμα να ανοίξει η πόρτα (καταπέλτης) προκαλώντας την ορμητική εισροή υδάτων στο εσωτερικό του πλοίου κι έπειτα την βύθιση αυτού.

26 χρόνια αργότερα όμως σύμφωνα με το euronews.com, ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ του Discovery Network, που προβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι αυτό που όπως φαίνεται «πυροδότησε» την εισαγγελική παρέμβαση, ώστε να ανοίξει εκ νέου ο φάκελος του MS ESTONIA. Στα πλάνα που προβλήθηκαν από το ντοκιμαντέρ, φαίνεται πως υπάρχουν ζημιές στο κύτος του πλοίου, οι οποίες “δεν είχαν αναφερθεί – μελετηθεί” τότε. Συγκεκριμένα γίνεται λόγος για «ρήγμα» στην δεξιά πλευρά του πλοίου. Σύμφωνα με με τους ισχυρισμούς κάποιων, το ρήγμα στο πλοίο συνάδει με τις τότε μαρτυρίες, που έκαναν λόγο για ισχυρό θόρυβο του πλοίου, πιθανόν πρόσκρουσης, λίγα λεπτά πριν την βύθιση του. Πέραν αυτού όμως, σύμφωνα με μια προκαταρκτική έκθεση, που δημοσιεύθηκε σε ιστότοπο της εσθονικής κυβέρνησης, αναφέρεται πως η ζημιά που ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ήταν πολύ μικρή για να βυθιστεί το συγκεκριμένο πλοίο τόσο σύντομα.

Άραγε μπόρεσε ένα ντοκιμαντέρ, να μπει στον “ρόλο” του εμπειρογνώμονα; μπόρεσε να ανακαλύψει πτυχές που αγνόησαν κάποιοι; η μπορεσε απλά να αποκαλύψει κάτι, που κάποιοι προσπάθησαν να μην βγει ποτέ στην επιφάνεια, όπως και το κουφάρι του Estonia;

Όπως κι αν έχει, το αποτέλεσμα είναι ίδιο, 852 ψυχές πήγαν μαζί με το πλοίο στον σκοτεινό βυθό της Βαλτικής, παίρνοντας μαζί τους και το οποιοδήποτε “ίσως” μυστικό.