Νέες απόψεις για το ναυάγιο του MS ESTONIA

Photo: maritimecyprus.com

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια παγκοσμίως, ένα ναυάγιο που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη, καθώς κόστισε την ζωή σε 852 ανθρώπους.

Η τελευταία έρευνα, που ξεκίνησε το 2021 αφού οι τρεις κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν να «αξιολογήσουν τις νέες πληροφορίες» στο ντοκιμαντέρ, διαπίστωσε ότι το πλοίο με σημαία Εσθονίας δεν θα έπρεπε ποτέ να πιστοποιηθεί ως αξιόπλοο για τη γραμμή Ταλίν-Στοκχόλμη.

Εάν είχε γίνει σωστή επιθεώρηση της πλώρης της Εσθονίας πριν από την εκτόξευση, «θα μπορούσαν να είχαν ανακαλυφθεί τα ελαττώματα της κατασκευής της προσωπίδας και πιθανότατα το ατύχημα δεν θα είχε συμβεί», ανέφερε η έκθεση.

Διαψεύδοντας τις απόψεις των ειδικών που είπαν στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ ότι μόνο μια «τεράστια εξωτερική δύναμη» θα μπορούσε να είχε προκαλέσει την αποτυχία της ασπίδας, οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπήρχαν στοιχεία για «έκρηξη στην περιοχή της πλώρης» ή «σύγκρουση με σκάφος ή ένα πλωτό αντικείμενο».

Η τρύπα στο κύτος πιθανότατα προκλήθηκε από το χτύπημα του σκάφους στον βυθό, είπε ο Ρενέ Αρίκας, διευθυντής του Εσθονικού Γραφείου Ερευνών για την Ασφάλεια, σε συνέντευξη Τύπου στο Ταλίν, σημειώνοντας ότι το σχήμα του ταίριαζε με αυτό μιας βραχώδους προεξοχής στον πυθμένα της θάλασσας.