Σαν σήμερα το ναυάγιο του Ηράκλειον

Σαν σήμερα το ναυάγιο του Ηράκλειον

Το ναυάγιο του Ηράκλειον, μπορεί να περάσαν πολλά χρόνια από τό ναυάγιο του, αλλά σίγουρα ήταν και παραμένει ένα γεγονός που σημάδεψε την τότε ακτοπλοΐα στην χώρα μας.

Ήταν 7 Δεκεμβρίου του 1966 και ώρα 19:30 όταν το επιβατικό οχηματαγωγό πλοίο Ηράκλειο, έλυνε για τελευταία φορά τους κάβους του και απέπλεε από το λιμάνι της Σούδας με προορισμό τον Πειραιά. Τραγική σύμπτωση, την νύχτα εκείνη αθηναϊκοί κινηματογράφοι πρόβαλαν κάποια διαφημιστική καμπάνια για τα πλοία της ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΥΠΑΛΔΟΥ, ρίχνοντας όλο το βάρος στο πλοίο Ηράκλειον για την πολυτέλεια του αλλά και τις υψηλές για την εποχή ταχύτητες του.

Περίπου δύο ώρες μετά από τα μεσάνυχτα το ΗΡΑΚΛΕΙΟΝ έπλεε 6 μίλια βορειοανατολικά της ΦΑΛΚΟΝΕΡΑΣ, όταν ένα φορτηγό το οποίο είχε φορτωθεί κάθετα προς το διάμηκες επίπεδο του πλοίου, μετακινήθηκε από τον έντονο κυματισμό κι έπεσε με ορμή στον καταπέλτη του πλοίου.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν να ανοίξει ο καταπέλτης και να βρει δίοδο το νερό προς το γκαράζ και μετέπειτα προς το υπόλοιπο εσωτερικό του πλοίου, με αποτέλεσμα την βύθιση του παρασέρνοντας μαζί του στον υγρό τάφο 217 ανθρώπους.

Οι ώρες περνούν και η αγωνία αρχίζει να κορυφώνεται, κάποια πλοία που έλαβαν το σήμα δηλώνουν αλλαγή πορείας τους προς το στίγμα του Ηράκλειον, απέχουν όμως πολύ κάποια ανατολικά των Κυκλάδων κάποιο άλλο δυτικά της Καλαμάτας και δύο αγγλικά πολεμικά ΒΑ της Κρήτης.

Το «Ηράκλειον» βάζει «πλώρη» για τον βυθό σε βάθος το οποίο υπολογίζεται στα 585 με 800 μέτρα, το πλοίο βυθίστηκε πρώτα με την πλώρη (κατά μαρτυρία ναυαγού).

Από τους 73 ναυτικούς (πλήρωμα) του πλοίου και τους 191 επιβάτες σώθηκαν μόνο 46, (16 από το πλήρωμα και 30 επιβάτες), εκείνη την νύχτα σε 10 μόλις λεπτά χάθηκαν 217 ψυχές.

Η βύθιση του σύμφωνα με τους ειδικούς υπήρξε ακαριαία λόγω παραλείψεων στους όρους ασφαλείας: κακή φόρτωση των αυτοκινήτων, ελλιπής κατασκευή του συστήματος ασφάλειας της «μπουκαπόρτας», έλλειψη συστήματος εκροής των εισερχομένων υδάτων και υψηλή ταχύτητα του πλοίου πάρα τη θαλασσοταραχή, για τη διατήρηση της φήμης του ως του ταχύτερου οχηματαγωγού της γραμμής Κρήτης
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο (Το ναυάγιο του Ηράκλειον) εδώ.