Πυρετός στην ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου

ακτοπλοϊκή σύνδεση
Photo: E-Marinews

Ακτοπλοϊκή σύνδεση Ελλάδας Κύπρου.

Ενδιαφέρον προκαλεί η δήλωση του υφυπουργού ναυτιλίας της Κύπρου, κ Βασίλειου Δημητριάδη, σχετικά με την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου, που αναφέρει πως η Κύπρος «δεν πρέπει να εξαρτάται μόνο από αεροπορικές μεταφορές και η ακτοπλοϊκή σύνδεση, θα προσφέρει μια εναλλακτική σύνδεση ή οποία θα ωφελήσει Ελλάδα και Κύπρο»

Ακόμα είναι άγνωστη η εταιρεία που θα αναλάβει την γραμμή, όπως και το πλοίο που θα εκτελεί τα δρομολόγια. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το πλοίο που θα αναλάβει, πρέπει να «πλήρη κάποιες προϋποθέσεις» απαραιτήτως. Βασική προϋπόθεση είναι το πλοίο να έχει «ελάχιστη» χωρητικότητα 200 επιβατών και σε περίπτωση που η διάρκεια του δρομολογίου περνάει τις 16 ώρες, να διαθέτει και συγκεκριμένο αριθμό θέσεων σε καμπίνες, που θα αντιστοιχούν σε 140. Πέραν αυτών των βασικών προϋποθέσεων, το πλοίο θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως, με τους κανόνες ασφαλείας καθώς και με περιβαλλοντικές απαιτήσεις.

Η ακτοπλοϊκή σύνδεση θα έχει σαν κυρίως λιμένες το “Κερατσίνι” (Πειραιά) και την Λεμεσό η την Λάρνακα (Κύπρο) ενώ οι εταιρείες που θα δηλώσουν το ενδιαφέρον τους, θα πρέπει να καλύπτουν συγκεκριμένα δρομολόγια μέσα στο έτος.

Το υπουργείο ναυτιλίας της Κύπρου, έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη υποβολής προσφορών για την συγκεκριμένη ακτοπλοϊκή σύνδεση, ενώ αναφέρεται ότι η γραμμή είναι επιδοτούμενη από κρατικά κονδύλια.

Τα «σενάρια» σχετικά με το πλοίο που θα καλύψει την γραμμή είναι πολλά, ενώ το ενδιαφέρον των εταιρειών σίγουρα είναι ακόμα μεγαλύτερο. Υπάρχουν πολλά σενάρια με ίσως το επικρατέστερο να σκάει η «μπίλια» σε εταιρεία της Ελλάδας, με τρία μεγάλα πλοία εκ του συνόλου του στόλου της, τα οποία εναρμονίζονται με τις απαιτούμενες προϋποθέσεις. Βέβαια είναι ένα σενάριο, οπότε με λίγο υπομονή το το ποιο θα καθαρίσει.